.
Bureau de C participeert in cultuur en onderwijs. Wij kijken rond in de maatschappij, signaleren problemen of zien interessante onderwerpen waaraan we een cultuur (educatief) project koppelen.
Onder de stichting ‘de Langste Gracht’ voeren wij deze projecten uit.
Voor Communicatienetwerk Amsterdam organiseren wij events op het gebied van Cultuur en Communicatie.
‘De Langste Gracht’, ontwikkeld door bureau de C, is een cultuurhistorisch, educatief en leuk programma voor kinderen ter gelegenheid van de viering van het 400-jarig bestaan van de Amsterdamse grachten. De Langste Gracht, een tekening van 400 meter lang die op verschillende locaties in Amsterdam werd getekend: tijdens een rondvaart door de grachten, met workshops in musea, tijdens de Open Monumentendagen, de Uitmarkt en bij ontmoetingen aan de gracht.
De tekening was tentoongesteld op de binnenplaats van het Amsterdam Museum. Tijdens de opening van de expositie werden er prijzen uitgereikt voor de mooiste tekening: De Langste Herenprijs, De Langste Keizersprijs en de Langste Prinsenprijs!
Over ‘De Langste Gracht’ is een prachtige documentaire gemaakt. Bekijk hier
Voor meer informatie zie de website ‘De Langste Gracht’
.
.
HIEP HIEPHOERA!!!! De Publieksprijs van de Welcom Amsterdam Communication Award 2014 is gewonnen door De Langste Gracht. Ris, bedenker van De Langste Gracht, is apetrots: “Het is bovendien dubbel feest, want we ontvingen ook een eervolle vermelding voor strategie en aanpak. Fantastisch om te merken dat dit project, dat gerealiseerd is met heel veel vrijwilligers en 2000 kinderen, zo gewaardeerd wordt.”De Langste Gracht, ontwikkeld door de C, is een cultuurhistorisch, educatief en leuk programma voor kinderen ter gelegenheid van de viering van het 400-jarig bestaan van de Amsterdamse grachten in 2013.
100 jaar geleden werkten architecten, kunstenaars en ambachtslieden samen aan gebouwen. Aan de buitenkant werden mooie bakstenen patronen en beelden gemaakt. Binnen zagen de gebouwen er ook prachtig uit. Zelf ontworpen meubels, lampen, klokken en siertegels.
Bureau de C ontwikkelde met Museum het Schip ‘Indruk’, een cultuur educatief programma. Leerlingen van basisscholen maakten, naar aanleiding van een visuele presentatie over de Amsterdamse School, siertegels. De tegels werden in het museum gebakken en tentoongesteld.
Het project ‘Indruk’ wordt ook gebruikt tijdens de workshops in het museum.
.
Wat is ‘Zaanstreken’?
Het jaar van het Industrieel Erfgoed heeft een grote betekenis voor de Zaanstreek: het is het eerste en oudste industriegebied van Europa. Daarom heeft de C het project ‘Zaanstreken’ ontwikkeld. Het is een interactief, creatief, educatief project over de betekenis van de industriële ontwikkeling voor het leven in de Zaanstreek. Het project laat kinderen kennismaken met het verleden, heden en de toekomst van de regio. Daarom hebben wij dit educatief scholenproject voor het basisonderwijs ontwikkeld. 678 kinderen van scholen in de Zaanstreek hebben panelen beschilderd. De 200 panelen werden tentoongesteld in het centrum van Zaandam.
Wil je een kort impressiefilmpje zien? Klik dan hier
Nog even en dan kunnen we ons verhaal aan de kinderen vertellen. Waarom moeten wij meer water drinken? Veel kinderen en ouders beseffen nog steeds niet dat ons drinkwater zo gezond is. Wij gaan samen met de leerlingen uit het basisonderwijs aan de slag. Zij gaan zelf een etiket ontwerpen en even later rolt het etiket uit onze speciale printer. Voor de komende jaren vullen zij vol trots hun fles met water.
Wij zij al heel ver. Verschillende kinderen hebben proef gedraaid en de resultaten zijn fantastisch. Wij hebben de printer en de juiste etiketten. Deze zijn duurzaam, kunnen in de afwasmachine, en gaan jarenlang mee. Ook de keuze van de flesje zijn gemaakt.
Nu de laatste puntjes op de ï. Dan ronden we het projectplan af en gaan we de scholen bezoeken.
Het fijne is dat verschillende partijen willen bijdragen aan dit mooie plan.
Toonaangevende bedrijven hebben zich verenigd in ‘Stichting Leer Werken in de Techniek’ (LWT). Zij bieden vernieuwend technisch onderwijsprogramma dat geënt is op de praktijk van vandaag en morgen.
Ter promotie heeft bureau de C een robotspel ontwikkeld. Tijdens open dagen van VMBO en MBO scholen wordt dit vaardigeidsspel gespeeld. Momenteel is dit robotspel landelijk ingezet om het vak techniek te promoten.
.
Krokoe is een tekenspel voor jong en oud. Dit spel heb ik bedacht, ontworpen en in de markt gezet. Eerst een ondernemingsplan gemaakt, voorgelegd aan Kamer van Koophandel, productie opgestart en de distributie verzorgd.
.
Site: www.krokoe.nl
Facebook: www.facebook.com/krokoe
zie www.krokoe.nl
Sinds 2010 ben ik lid van het Communicatienetwerk. Amsterdam. Nu voorzitter(a.i.) van deze vereniging in de metropool Amsterdam. Een actieve vereniging die elke maand een event, workshop of denktank organiseert. Ook reiken wij jaarlijks de Amsterdamse Communicatie Prijs uit. De leden zijn werkzaam op het vakgebied communicatie.
De doelgroep is breed: fotografen, communicatieprofessionals, illustratoren, ontwerpers, voorlichters, journalisten etc.
Enkele interessante bijeenkomsten van afgelopen tijd: KLM / crisimanagment, ING / duurzaamheid, Noord/Zuidlijn externe communicatie, FD / infographics en de rondleiding en lezing van Paul Mijksenaar / Wayfinding, rondleidingen Crouwel & Crouwel in het Stedelijk Museum.
Als je belangstelling hebt, stuur mij dan een mailtje. Dan nodig ik je uit als introducee.
.
www.communicatienetwerk.amsterdam
.
DE-C COMMUNICATIE
Bureau de C is gevestigd in Amsterdam. Het bureau is opgericht door Ris van Overeem. Het verzorgt het totale traject van consultancy en concept tot en met creatie, communicatie en coördinatie.
Bureau de C realiseert opdrachten voor de culturele sector, de non-profitsector, (semi) overheidsinstellingen en het bedrijfsleven. Het heeft ruime expertise verworven op het gebied van grafische vormgeving, interactieve media, projectbegeleiding en communicatie-advies.
De projecten worden met een team van specialisten gerealiseerd.
.
DE C EDUCATIE
De C-educatie heeft ervaring op het gebied van educatieve projecten in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs. Wij verdiepen ons in de maatschappij, signaleren problemen of zien leuke onderwerpen waarna we een project gaan uitvoeren.
Bureau de C ontwikkelt voor overheidsinstellingen, banken, culturele instellingen diverse identiteiten.
.
.
.
.
.
.
.
.
25 jaar NRC
Ris van Overeem werkte afgelopen 25 jaar voor de NRC. Hij was verantwoordelijk voor de visuele vormgeving van de dagkrant, bijlage en specials van NRC Handelsblad.
.
.
.
.